En bokrecension av samtiden

Jag har läst en bok. En bok i en genre jag vanligtvis inte gillar, men den här berörde mig på djupet på ett mycket kusligt sätt. Camilla Stens debutroman ”En annan gryning” skildrar Stockholm år 2047. Partiet har suttit vid makten i 17 år. Människor är indelade i klass A, B, C, D och E. A är finast och betyder att du inte har något utländskt påbrå och du har”inga restriktioner”. Klass B har minst en mor- eller farförälder född utomlands och innebär begränsningar avseende sjukvård, tandvård mm enligt förordning (2030:431) om tillgång till välfärd. Klass C har endast en förälder svenskfödd och har begränsningar gällande sjukvård, tandvård, universitet, bostad. Och så vidare. I takt med mer utländskt blod i ådrorna sjunker dina rättigheter i samhället.

Vi läste boken i min bokcirkel. Diskussionen blev högljudd när vi samlades för att prata om hur vi uppfattat boken. Någon tyckte den var orealistisk, medan jag och nån mer uppfattade den som obehagligt förutsägande om en dystopisk framtid. Teknikens framväxt diskuterades (chip inopererat i handleden istället för allehanda plastkort och magnetremsor, projektion och uppkoppling direkt i glasögon, ständig övervakning etc) medan jag med flera hellre ville prata om den politiska dimensionen. Bara dagar tidigare har Anna Kinberg Batra uttalat sitt närmande till SD. Några dagar senare lyssnar jag till överlevaren Hédi Frids berättelse om det ofattbara och varningstecknen som fanns där även då. Och rysningarna fortplantar sig i kroppen. Hur långt bort är egentligen detta scenario? Jag vill verkligen inte vara den som spär på en pessimistisk framtidssyn, men det Sten skildrar ligger så väl i tiden och ger en så skrämmande verklig bild av vår samtid så jag kan inte låta bli att fundera över de tecken som finns på att vi är på väg dit.

Det är bara drygt ett år kvar till nästa val. Läs ”En annan gryning” om du vill få anledning att engagera dig. Nu. Det är inte den bästa bok jag läst, men den gör det omöjligt att förbise vad som pågår just nu. Jag ska inte avslöja upplösningen, men den är oväntad och skrämmande realistisk även den. Jag diskuterar gärna vidare när du läst den.